Ai stat vreodată să te gândești la toate lucrurile pe care le faci și la impactul pe care îl au acțiunile și deciziile tale asupra planetei? Fă un pas înapoi și analizează-te pentru un moment. Gândește-te la toate ritualurile tale zilnice: de la dușul de dimieață și cel de seară, la mâncarea pe care o mănânci, la electricitatea pe care o consumi, la produsele pe care le cumperi. Toate alegerile tale zilnice au un impact direct asupra mediului.

 

Dacă citești acest articol, înseamă că deja ai realizat ce fac oamenii planetei și cât de deconectați am ajuns să fim de natură. Nu-i o coincidență faptul că oamenii folosesc termenul de “mama natură”. Natura este mama noastră: ne îngrijește, ne hrănește, ne oferă adăpost…ne dă tot ce avem nevoie. Dar în clipa de față, i-am întors spatele. Omul a declarat “război” naturii și a început să lupte împotriva ei. A încetat să mai aprecieze darurile naturii, să creadă că orice i se cuvine și astfel am ajuns să debalansăm întreg ecosistemul.

 

Evenimente recente peste tot pe glob (mă refer desigur la ultimele dezastre ecologice) ne fac să înțelegem că nu mai putem să ne prefacem că nu ne distrugem planeta și că trebuie să acționăm ACUM pentru a mai prezerva ceea ce a rămas.

 

De prea multe ori am auzit fraza “păi n-avem ce să facem, tine de guvern sau de administrație!”. Nu sunt de acord. Da, guvernul și administrația ar face totul mult mai ușor. Dar adevărata schimbare nu este impusă de o forță din exteriorul nostru. Adevărata schimbare vine din interior. Odată ce începem să ne schimbăm modul de gândire, lucruri magice se pot întâmpla!

 

Așa că iată în continuare 10 lucruri simple pe care le puteți pune în aplicare începând chiar de acum, pentru a avea un impact mai pozitiv asupra planetei:

 

1. Scoate electronicele din priză!

 

Telefonul, tv-ul, laptop-ul, prăjitorul de pâine, cuptorul, microundele, wi-fi-ul. Toate aceste dispositive au nevoie să fie băgate în priză pentru a funcționa, sau măcar pentru a se încărca. Gândește-te la toate electronicele pe care le ai băgate în priză chiar în acest moment. Acum gândește-te la toți oameni de pe planetă și la toate dispozitivele lor electrice, băgate în priză în chiar în acest moment. Începi să vezi imaginea de ansamblu? Chiar dacă dispozitivul este închis, faptul că îl ții în priză înseamnă că el consumă energie. De fapt, dacă ați scos dispozitivul de la încărcat, dar încărcătorul este încă în priză, acel încărcător încă mai consumă energie.


 

Așa că oricând nu folosești electronicele, fă un efort și dezvoltă-ți obiceiul de a le scoate din priză. E atât de simplu. Eu personal mi-am format obiceiul ca seara înainte de culcare să scoat din priză tot…mai puțin frigiderul :)

 


De asemenea, ar fi o idee bună să te mai “deconectezi” și tu de la toate aceste electronice ocazional. În lumea în care trăim, suntem prea “conectați” cu lumea virtuală și prea deconectați de lumea din jur. Învățând să luăm pauze și pur și simplu să ne închidem laptopul, sa ne lăsăm telefonul acasă și să ne bucurăm de o plimbare prin natură, de grădinărit sau pur și simplu de stat cu ochii închiși la soare (pentru doza zilnică de vitamina D!), vom putea observa niște schimbări  neașteptate în viețile noastre.


2. Folosește mai puțină hârtie!

 

Nu vă voi spune să nu mai scrieți pe hârtie, deoarece am încercat și acest lucru este aproape imposibil. Dar măcar scrieți pe ambele părți ale hârtiei! Atunci când puteți, alegeți să notați lucruri pe laptop sau pe telefon.

 

Eu cel puțin mi-am făcut obiceiul de a refolosi hârtiile. Adică păstrez toate facturile și chitanțele într-un teanc, și când am nevoie să scriu pe ceva iau una de acolo. Iar când am terminat cu hârtia, o pun la teancul care urmează să le duc la reciclat.

 

De asemenea, puteți alege prosoape din textil în locul prosoapelor de hârtie. Alegeți produse din hârtie reciclată în locul celor obișnuite. Cu cât folosim mai puțină hârtie, cu atât mai puțină hârtie trebuie produsă și mai mulți copaci ne vor umple pădurile.

 

3. Reciclează!

 

Un om obișnuit aruncă în jur de 2,3 kg de gunoi zilnic. Majoritatea gunoiului se duce la gropile de gunoi, unde este compactat și îngropat, distrugând și dăunând pământului și apelor. Nu doar asta, dar milioane de tone metrice de gaze cu efect de sera sunt eliberate în aer.

 

Reciclatul ne ajută să convertim produsele vechi în produse noi și utile. Astfel reducem poluarea aerului, apei și pământului, prin economisirea de resurse și producerea de mai puțin gunoi. De asemenea, dimensiunile acestor gropi de gunoi ar putea fi reduse în mod semnificativ dacă am reduce deșeurile noastre zilnice și am recicla mai mult, având un impact mai mic asupra ecosistemului.

 

Toate produsele noi de pe piață sunt făcute din materiale brute care sunt obținute prin recoltarea resurselor natural ale pământului. Dacă mai continuă mulți copaci să fie tăiați pentru a produce hârtie sau produse din lemn, vom afecta fauna și mediul într-un mod greu de imaginat. Impactul pe care l-am avut asupra planetei este deja devastator. Acest lucru poate fi redus numai prin reciclare și bazăndu-ne mai puțin pe produse noi. Când va fi o cerere mai mica de produse noi, ele vor fi produse mai puțin ceea ce va economisi energie și resurse naturale.

 

Și reciclarea nu înseamnă doar sortarea gunoiului. Puteți alege să reciclați prin cumpărarea produselor second-hand.

 

Știu că reciclatul în România este dificil, iar pubelele acelea puse de primărie ajung să fie aruncate tot la groapa de gunoi fără sortare. Dar apar din ce în ce mai multe centre de recilat prin București. Documentează-te care este cel mai apropiat centru de reciclare de tine, și fă-ți obiceiul ca odată la câteva săptămâni (sau cât de des este nevoie pentru tine) să treci pe acolo să-ți lași hârtia, plasticul, metalul și sticla reciclată.

 

4. Să ai mereu cu tine o pungă de textil sau de plastic

 

La piața unde mă duc de obicei, majoritatea vânzătorilor mă știu drept “fata care vine mereu cu punguța ei”. Unii mă laudă și-mi spun că “ce bine dacă ar face toată lumea așa” iar alții se uită ciudat. Ba chiar m-am “certat” de câteva ori cu vânzători care nu înțelegeau că nu vreau pungă și insistau să o iau pe a lor.  Mereu când mă duc la piață sau chiar și la supermarket, vin cu pungile pregătite de acasă. Mi-am format chiar obiceiul de a avea mereu la mine o pungă de plastic (care nu ocupă niciun loc  în geantă) în caz că trebuie să mă opresc undeva “neprevăzut” să iau ceva.

 

Ca să mai facem un exercițiu de imaginație, gândește-te câte pungi aduci acasă după ce-ai venit la cumpărături. Acum imaginează-ți cantitatea respectivă de pungi înmulțită cu câteva miliarde!

 

O pungă de plastic se poate descompune între 1.000-15.000 de ani. În gropile de gunoi, departe de mediul care le-ar ajuta să se degradeze mai repede, pungile de plastic se descompun prin fotodegradare. Asta înseamnă că ele se descompun prin expunerea la lumină, în particule mai mici (și mai toxice).

 

Undeva în jur de 1 milion de păsări, 100.000 de țestoase și nenumărate alte animale marine mor anual datorită ingerării plasticului. Animalele confundă pungile plutitoare și particulele de plastic cu viață marină comestibilă precum meduze sau plancton. Odată ingerat, plasticul blochează tractul digestiv și animalele mor înfometate. Alte animale se îneacă după ce rămân prinse între deșeuri plastice.

 

Pungile de plastic sunt făcute din produse derivate din petrol și gaz natural, ambele resurse epuizabile, iar manufacturarea lor ajută la menținerea prețului ridicat al petrolului. E nevoie de 12 milioane de butoaie de ulei pentru a produce 100 de miliarde de plastic anual! (aceasta fiind cantitatea de pungi folosite în SUA anual)

 

5. Închide lumina când ieși din cameră

 

Acesta este alt lucru simplu de făcut. Doar prin închiderea luminii puteți ajuta la economisirea energiei. Desigur, te poți gândi “dar câtă energie poate să consume un amărât de bec?”, dar dacă mai facem un exercițiu de imaginație și vizualizăm miliarde de becuri care ard fără rost, să acorzi puțină atenție acestui amănunt ar putea să fie mai important decât crezi! Ca să nu mai vorbim de toate luminile stradale sau birourile și magazinele care sunt luminate seara fără rost. Plus luminițele de Crăciun (și mai nou și cele de Paște) care eu când mă uit la ele nu mă pot gândi decât la câte resurse se consumă!

 

Electricitatea este produsă prin arderea combustibililor fosili precum cărbuni, ulei sau gaz în centrale electrice pentru a genera abur care alimentează turbinele mari care produc electricitate. Arderea de combustibililor din carbon poate produce cantități mari de dioxid de carbon și alți poluanți, precum oxizi sulfurici care cauzează ploi acide. Ca să nu mai menționăm că adesea, combustibilul trebuie transportant distanțe lungi, consumând și mai multe resurse.

 

6. Redu consumul de apă

 

Alt mod de a avea un stil de viață mai ecologic este să folosești mai puțină apă. Poți încerca să folosești mai puțină apă când speli vasele, dând apa la o presiune mai mică sau pur și simplu umplând un vas cu apă și spălându-le acolo. Poți încerca să faci dușuri mai scurte sau să instalezi un cap de duș cu flux scăzut. Între noi fie vorba, nu ai nevoie cu adevărat de 2 dușuri pe zi decât dacă ești o persoană care are probleme cu transpirația (lucru care se întâmplă când ai multe toxine în organism, și de fapt nu de un duș ai nevoie, ci de un detox) sau dacă lucrezi într-o uzină chimică.

 

Nu numai că este o risipă, dar se pare că spălatul zilnic perturbă procese naturale care au loc pe piele și în părul și unghiile noastre. Spălatul zilnic îndepărtează toate bacteriile benefice și folositoare care îți mențin pielea sănătoasă. Aceste bacterii acționează ca un scut împotriva bacteriilor dăunătoare.

 

Potrivit dr-ului Casey Carlos, profesor asistent de medicină în divizia dermatologică de la Universitatea din California, San Diego, Școala de Medicină, pielea noastră are de fapt metode eficiente de a se curăța singură.

 

De asemenea, spălatul pe păr zilnic poate să-l golească de uleiurile esențiale, ceea ce vă poate face părul să arate mat, uscat sau încâlcit. Potrivit Andreei L. Hayden, directoarea Asociației Internaționale Trichologist (care se ocupă cu studiul bolilor și afecțiunilor ce țin de scalp sau de păr) ar trebui să vă spălați pe cap de maxim 2 ori pe săptămână –  în special dacă aveți firul subțire, fragil sau deteriorat.

 

Ca să fiu sinceră, am tot experimentat pe mine cu chestia asta. Sincer, nicidoată nu am fost genul de persoană care să se bucure de o baie, mereu o făceam rapid, ca să scap mai repede. Momentan am ajuns să fac duș odată pe lună iarna, și odată la 1-2 săptămâni vara. Și nu, nu put. De obicei, când spun cuiva că n-am mai făcut baie de atâta timp, nu mă cred. Majoritatea oamenilor se așteaptă ca după o lună fără duș să arăți ca omul peșterii. Ei bine, nu-i chiar așa.

 

Ca să nu menționez că nu m-am mai spălat pe cap de peste 6 luni decât cu apă. Rezultatul? Nu numai că părul meu este mai puțin gras, dar firul este mai sănătos și mai gros ca înainte. Obișnuiam să mă spăl pe cap la 2-3 zile, doar ca a 2a zi să arate gras și lins. Acum arată mereu sănătos.

 

Dar înapoi la subiect: o familie obișnuită folosește undeva în jur de 1.514 de litri de apă…PE ZI! Majoritatea acelei ape este folosită, după cum probabil ați ghicit, la igienă, iar făcând mai rar dușuri cu siguranță vă va ajuta să economisiți apă.

 

La fel o va face și spălatul mai rar al rufelor! Mama mea ne-a învățat că toate hainele noastre trebuie purtate doar odată, apoi date la spălat. Cu tot respectful pentru mama mea, (care e o ființă minunată și îmi citește de obicei blogul: te iubesc mamă!) acest lucru nu este deloc practic. De ce să speli ceva dacă nu este murdar? Desigur, toată lumea are perfecepții diferite despre ce înseamnă “murdar”, dar dacă hainele nu miros sau nu sunt pătate, cred că este în regulă să le mai purtați odată.

 

Așa că: spăla-ți hainele la cel mai scurt ciclu la care puteți și cu cel mai mic nivel de apă care este practic pentru nevoile tale. Pune hainele puternic pătate la înmuiat și freacă gulerele sau petele dificile înainte de a le spăla cu săpun natural de casă, pentru a nu fi nevoie să repetați o spălare. Dacă este posibil, așteaptă până poți spăla o mașină întreagă. Când este posibil, folosește o viteză de rotație mare ca să iasă hainele din mașină aproape uscate. Și desigur, când vine vorba de călcat, atunci când este posibil, agață hainele pe un umeraș în loc să folosiți fierul.

 

7. Redu folosirea de chimicale toxice

 

Chimicalele au fost folosite pentru a “îmbunătăți” calitatea vieții noastre și deși unele sunt întradevăr inofensive pentru mediu sau pentru sănătatea umană…majoritatae nu sunt. Chimicalele sintetice au potențialul de a face daune în anumite cantități, și ar trebui folosite numai atunci când potențialurile riscuri au fost manageriate corespunzător (ceea ce nu prea se întâmplă, majoritatea producătorilor ignorând sau negând efectele toxice ale ingredientelor folosite de ei). 

 

Chimicalele pot intra în aer, apă și pământ când sunt produse, folosite sau aruncate. Impactul lor asupra mediului este determinat de cantitatea de chimicale care este eliberată, tipul și concentrația precum și zona în care a fost răspândită. Anumite chimicale pot fi dăunătoare dacă sunt eliberate în mediu, chiar dacă nu au un impact vizibil imediat, croindu-și drumul în lanțul trofic și acumulându-se în mediu pentru ani de zile.

 

Dacă te-ai opri puțin și ai citi etichetele de pe majortiatea produselor pe care le folosești, de la șampon, la soluțiile de curățat, la detergenți, la machiaj, ș.a.m.d, ai descoperi că multe dintre substanțele folosite nu numai că sunt un pericol pentru sănătatea ta, dar și pentru mediu. Chiar aș sfătui pe toată lumea să-și facă puțin timp să citească etichetele produselor și să caute pe google ingredientele pentru a se convinge.

 

Ca și consumatori, este datoria noastră să ne informăm cu privire la produsele pe care le cumpărăm. Astfel, putem descoperi alternative mai bune și mai sigure pentru multe dintre produsele nocive pe care oamenii le folosesc zilnic. Poți găsi suficiente alternative naturale la toate produsele de curățat pe care le folosești. Uite-te pe website-ul acesta  pentru un ghid în a-ți găsi cel mai sigur produs de curățare de pe piață. Nu doar atât, dar puteți găsi multe liste de produse pe care le-au testat, de la machiaj la cremă de soare. De asemenea, puteți căuta pe site-ul lor diferite ingrediente pentru a vedea care sunt sau nu sigure de folosit.

 

Din fericire, internetul este plin de diferite rețete pentru șampon, soluții de curățat, etc. pe care le poți încerca și tu acasă!

 

8.Cumpără produse locale

 

Produsele crescute local au gust mai bun și arată mai bine. Cu cât e mai mic timpul în care alimentele ajung din grădină pe masa ta, cu atât este mai probabil ca ele să conțină toți nutrienții și să fie proaspete.

 

Toate alimentele care sunt importate sunt vechi, au călători mult până să ajungă la tine pe camioane sau avioane, consumând resurse și au stat în depozite înainte să ajungă la tine.  Ca să nu mai menționăm că majoritatea alimentelor din supermarketuri (uneori chiar și cele locale) sunt stropite cu diferite chimicale care măresc viața de raft a produsului.

 

De asemenea, majoritatea alimentelor din supermarketuri sunt iradiate, în urma acestui process distrugându-se bacteriile dăunătoare și împiedicându-le să se strice sau să încolțească. Dar în urma acestui proces sunt ucise și bacteriile benefice. Deși majoritatea oamenilor spun că procesul nu este toxic și hrana nu este radioactivă, sunt emșie produși radiolitici și radicali liberi (care sunt canceroși și în cantități excesive pot duce la avariere și moarte celulară, contribuind la apariția multor boli).

 

Altă îngrijorare comună cu privire la hrana iradiată este că ar putea duce la mutații printre tulpinile microbiene, dând naștere unor bacterii mai periculoase. În plus, anumiți oameni de știință sunt îngrijorați că folosirea pe termen lung a iradierii va cauza adaptarea microbilor, devenind rezistenți la radiație și mai greu de ucis (în același fel în care astăzi vedem viruși care sunt rezistenți la antibiotice).

 

Dar înapoi la hrana locală. Atunci când cumpărați de la fermele locale, ajutați la susținerea fermierilor care altfel ar trebui să-și vândă produsele la un preț foarte scăzut, adesea aproape de costurile de producție. Prin eliminarea intermediarului (sau, cum îmi place mie să le spun, a bișnițarilor, care cumpără la preț minim și la vând în piață cel puțin de 3 ori mai scump) și cumpărarea direct de la fermieri îi ajutăm să primească prețul cuvenit pe mâncarea lor. Când fermierii sunt plătiți suficient pentru produsele lor, sunt mai puțin probabili să vândă terenurile agricole pentru proiecte de “dezvoltare” sau să folosească metode mai “neortodoxe” pentru a avea o recoltă cât mai mare.

 

Hrana locală beneficiează mediului și animalelor. Agricultura organică și bine manageriată oferă adevărate servicii ecosistemice: conservă pământ fertil, protejează sursele de apă și “sechestrează” carbonul din atmosferă. Mediul unei ferme este un “mozaic” de câmpuri, livezi, pajiști, păduri, iazuri și clădiri care oferă un habitat animalelor.

 

Și din moment ce mâncarea nu este adusă cu avionul, vasul sau tirul dintr-o altă țară de la capătul lumii, gândește-te la toate resursele pe care le economisești! Sincer, întotdeauna mi s-a părut aberant să cumpăr mere aduce din POLONIA când merele românești sunt atât de bune.

 

Aș vrea să mai insist puțin în legătură cu de ce este important să mâncăm hrană organică. Nu numai că este bine pentru sănătatea noastră, din moment ce nu a fost tratată cu pesticide, ierbicide, fertilizatoare sau hormoni de creștere, care sunt foarte toxici, dar este și bine pentru pământ. Pesticidele distrug solul golindu-l le nutrienți și bacterii benefice. Fermierii organici se bazează pe rotația culturilor, compostul sau bălegarul de animale în loc de fertilizatori sintetici, menținând integritatea și calitatea solului.  Plus că mâncarea organică are întotdeauna gust mai bun.

 

De asemenea, alt sistem de agricultură care a fost dezvoltat în 1978 sub numele de “permacultură” începe să capete din ce în ce mai multă notorietate. Este un sistem sustenabil care imită paternuri și relații pe care le putem observa în natură, lucrând cu ea, nu împotriva ei.

 

Dacă ai o grădină, ar fi un păcat să nu începeți să îțo exersezi aptitudinea de “fermier”! Pot spune din experiență că nu este nimic mai satisfăcător decât să-ți crești propia hrană, fie că este vorba de niște pătrunjel pe balcon sau roșii plantate în curte. Vei aprecia mai mult mâncarea odată ce ai învățat ce înseamnă să o crești.

 

9. Educă-i pe alții

 

Odată ce te trezești la realitatea în care trăim cu adevărat, pe care majoritatea oamenilor aleg să o ignore, o văd ca pe o datorie să încercăm să educăm și pe alții cu privire la importanța trăirii unei vieți mai ecologice. Cu cât mai mulți oameni împărtășesc o conștientizare cu privire la importanța mediului, putem lucra mai ușor împreună pentru a-l conserva.

 

Conștientizarea mediului înseamnă înțelegerea fragilității lui și importanța protejării sale. Promovarea acestei conștientizări este o metodă simplă prin care poți participa la crearea unui viitor mai luminos pentru generațiile ce vor urma.

 

10. Mănâncă mai puține produse de origine animală

 

Am lăsat această idee ultima, deoarece acest subiect este însoțit de obicei de cea mai mare controversă. Majoritatea oamenilor privesc un stil de viață vegan drept “extrem” sau fără rost, dar de fapt foarte puțini oameni cunosc adevăratul dezastru ecologic din spatele industrei cărnii, a lactatelor și a ouălelor.

 

Nu voi intra prea mult în detalii pe acest subiect, puteți citi mai multe despre legătura dintre o dietă vegană și impactul benefic pe care-l are asupra mediului aici. Cert este că agricultura animală este una dintre principalele cauze ale poluării apelor, pământurilor și aerului. Renunțând la produse animale nu numai că vă faceți vouă un bine, faceți un bine planetei.

 

În încheiere aș vrea să vă las cu un citat pe care l-am notat de la o conferință cu Leslie Davenport, psiholog și autoare, care adersează problema schimbării climatice. În prezentarea sa, a subliniat următorul aspect: “Pământul are 4.6 miliarde de ani. Dacă ai comprima acest timp la doar 46 de ani, rasa umană se află aici de doar 4 ore. Revoluția Industrială a început acum 1 minut…și în acest timp, am distrus mai mult de jumătate din pădurile Pământului.”

 

Sper ca prin citirea acestui articol să devii mai conștient/(ă) de impactul tău asupra planetei și de drumul greșit pe care umanitatea se află. Toți acești pași sunt lucruri pe care eu însămi le tot pun în aplicare de 3 ani încoace. Nu spun că a fost mereu ușor sau că le-am făcut pe toate deodată: le-am luat pe rând. Cel mai simplu este întotdeauna să faci pași mici. Așa că la treabă!

Lumină și iubire!  

 

surse:

www.wheelsforwishes.org/news/live-a-more-eco-friendly-lifestyle/

www.earth911.com/business-policy/business/11-ways-to-use-less-in-2011/

www.conserve-energy-future.com/15-easy-ways-to-become-environmentally-friendly.php

www.conserve-energy-future.com/why_should_we_recycle.php

www.bustle.com/articles/114177-6-reasons-you-should-stop-showering-every-day-according-to-science

www.uvm.edu/vtvegandberry/factsheets/buylocal.html

www.en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation

www.mindbodygreen.com/0-14763/a-doctors-top-4-reasons-to-eat-organic.html

http://wwf.panda.org/about_our_earth/teacher_resources/webfieldtrips/toxics/