Toţi (sau aproape toţi) ne dorim să prezervăm această planetă minunată şi plină de viaţă, ce este căminul nostru. Dar foarte puţini oameni ştiu ce-i de făcut pentru a realiza acest lucru. Sigur, există numeroase moduri prin care putem ajuta: putem să ne schimbăm atitudinea consumeristă şi să nu ne mai putrăm de parcă resursele sunt nelimitate, putem recicla, putem planta copaci, putem folosi maşina mai rar şi să ne cumpărăm o bicicletă.Dar cel mai eficient şi puternic mod de a schimba ceva, este  adoptarea unei diete vegane.

 

Mulţi dintre voi probabil veţi spune că acest lucru este cam extrem şi lipsit de sens. Însă foarte puţini cunoaşteţi dezastrul ecologic de care sunt responsabile industria cărnii, a lactatelor şi a ouălor.

 

Albert Einstein a spus cândva: „Nimic nu va beneficia sănătăţii oamenilor, sporindu-le şansele de supravieţuire pe Pământ, la fel de mult ca evoluarea la o dietă vegană”.

 

Deci cum anume ajută veganii la salvarea planetei?

 

1.Combatem încălzirea globală

 

Ştiaţi că anual sunt consumate 230 de milioane de tone de animale? Impactul ecologic al acestei cereri este unul dintre principalele cauze ale încălzirii globale. Un raport făcut de Wolrdwatch Institute spune că 51%, sau chiar mai mult, din emisiile la nivel global de gaze cu efect de seră sunt cauzate de agricultura animală. Creşterea animalelor pentru hrană produce mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât toate maşinile, avioanele şi alte forme de transport combinate, care sunt responsabile pentru 13%. Un studiu din 2013 de la Universitatea Loma Linda din California, a descoperit că veganii produc gaze cu efecte de seră cu până la 41.7 procente mai puţin decât carnivorii, şi 13.9 procente mai puţin ca vegetarienii.

 

2.Consumăm mai puţină apă

 

Agricultura animală este o industrie însetată şi joacă un rol critic în epuizarea şi poluarea surselor de apă proaspătă şi aşa insuficiente. E nevoie de mai mult de 10.000 de litri de apă pentru a produce doar jumătate de kilogram de carne. Pentru un litru de lapte, este nevoie de 1000 de litri de apă. O dietă vegană necesită 1.100 litri de apă pe zi, pe când dieta carnivorilor necesită 15.100 de litri de apă pe zi. Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă: ai economisi mai multă apă dacă nu ai mânca jumătate de kilogram de carne, decât dacă nu ai face duş pentru 6 luni.

 

3.Nu avem nevoie de o suprafaţă mare pentru a ne creşte hrana

 

O familie vegană care trăieşte consumând orez, fasole, nuci, legume şi fructe, au nevoie de aproximativ 4000 de metrii pătraţi pentru a cultiva ce le trebuie. O persoană obişnuită care consumă 124 kilograme de carne pe an, are nevoie de 20 de ori ma mult pământ. Aproape 30% dintre suprafeţele neîngheţate ale planetei sunt folosite pentru a creşte animale şi hrană pentru ele. Echivalentul a 7 terenuri de fotbal sunt distruse în fiecare minut pentru agricultura animală.

 

Pentru carnea şi laptele organic, este nevoie chiar de mai multe resurse şi teren decât pentru agricultura animală industrială, deoarece acest lucru presupune că animalele nu au fost ţinute în cuşti minuscule, ci lăsate la păscut.

 

4.Salvăm pădurile tropicale

 

Aproape 80% din terenurile despădurite din Amazon sunt acum folosite pentru creşterea vacilor. Într-un raport intitulat „Ce ne hrăneşte hrana”, făcut de organizaţia Friends of the Earth, s-a estimat că undeva în jur de 6 hectare de pădure (echivalentul unei zone de 2 ori dimensiunea Belgiei) sunt convertite în teren agricol. Agricultura animală este acum principala cauză a dispariţiei unor specii de plante la nivel global.

 

5.Salvăm biodiversitatea oceanului

 

Cantităţi enormle de deşeuri animale, apă de canalizare, azot, fertilizatoare, antibiotice şi hornomi, mulţumită agriculturii animalelor sunt vărsate în oceane. Aceste deşeuri pot distruge ecosisteme întregi, dând naştere aşa numitelor „zone moarte”. Zonele moarte sunt zone din oceanele planetei unde viaţa marină nu poate fi susţinută datorită lipsei de oxigen. Aproape 400 de zone moarte de dimensiuni variabile, de la 1 până la 70.000 de kilometrii pătraţi au fost identificate pe glob.

 

Animalele crescute pentru hrană crează 40.000 de kilograme de excremente pe secundă. Netratate şi pline de organisme purtătoare de boli şi chimicale, aceste deşeuri crează cantităţi inimaginabile de poluare, atât a oceanelor, apelor, cât şi a apelor subterane, otrăvind solul.

 

O singură fermă de lactate cu 2.500 de vaci produce la fel de multe deşeuri ca un oraş cu aproximativ 411.000 de rezidenţi. În SUA, animalele domestice produc undeva în jur de 130 de ori mai multe excremente decât oamenii.

 

Şi mai este un aspect. Organizaţia de Mâncare şi Agricultură a ONU estimează că peste 70% dintre speciile de peşte din lume sunt fie exploatate la maxim, fie au dispărut. Potrivit unui studiu din 2006, fructele de mare vor dispărea din oceane până în 2048.

 

6.Facem aerul mai respirabil

 

Găinile, curcanii, porcii şi vacile sunt, la nivel colectiv, cei mai mari producători de gaz metan în ţări precum America şi Australia. Gazele asociate cu agricultura animală şi pesticidele folosite joacă un rol critic în poluarea stratului de ozon. Aproape 2 treimi din catitatea de amonica produsă de om –un contribuitor major al ploilor acide- este generată de animalele domestice.

 

7.Îi ajutăm pe cei flămânzi

 

Între o treime şi o jumătate din recolta globală este hrănită animalelor domestice, în timp ce 21.000 de oameni mor ZILNIC de foame. Academicienii au calculat că dacă grânele hrănite animalelor din ţările vestice, ar fi consumate direct de oameni, am putea hrăni de 2 ori mai mulţi oameni decât o facem deja. Un raport făcut de trustul The Compassion in World Farming prezice că dacă ar avea loc o reducere de 50% a consumului de carne în ţările dezvoltate, 3.6 milioane de copii ar putea fi salvaţi de malnutriţie.

 

Ce alte motive îţi mai trebuie, decât bucuria că ajuţi planeta, animalele şi oamenii?

 

surse:

www.theveganbox.com/10-ways-going-vegan-helps-save-the-planet/

www.latestvegannews.com/10-ways-veganism-can-save-the-planet/