Turmenicul, sau curcuma, este un condiment puternic foarte folosit în India de mii de ani, cu o impresionantă listă de întrebuințări și beneficii, fiind considerate una dintre cele mai puternice ierburi în lupta și prevenția bolilor. Este cunoscut pentru conținutul său antioxidant și abilitatea de a funcționa drept un anti-inflamator. Acest condiment este prețuit în multe bucătării peste tot în lume, și pe bună dreptate. Există peste 10.000 de studii publicate care arată numeroasele beneficii ale turmenicului, iar multe dintre ele spun că acesta ar fi mai bun decât medicamentele farmaceutice (deoarece turmenicul nu vine la pachet cu toate efectele secundare care le însoțesc de obicei) în tratarea anumitor boli. 

 

Turmenicul este de fapt rădăcina uscată și măcinată a unei plate din aceeași familie cu ghimbirul care crește în India și alte țări din Sud-Estul Asiei. Este folosit și prețuit pentru culoarea sa și aroma pământie, în culturile tradiționale peste tot în lume. Medicina modernă îi recunoaște beneficiile asupra sănătății pentru care a fost utilizat la scară largă în medicina naturistă de secole.

Beneficiile atribuite acestui condiment de culoare galbenă sunt adesea rezultatul curcumoizilor pe care-i conține. Cel mai comun curcumoid este curcumina, care este acum disponibil drept supliment. Deși turmenicul are multe beneficii, conține numai 3% curcumină, în funcție de greutate, și adesea sunt utilizate suplimente de curcumină mai concentrate.

Majoritatea studiilor realizate pe această plantă folosesc extractul de turmenic, care conține în mare parte numai curcumină, cu dozaje care de obicei depășesc 1 gram/zi. Ar fi foarte greu să se atingă aceste niveluri folosind turmenicul doar drept condiment în mâncare.

 

Beneficiile Turmenicului asupra sănătății

 

În mare parte datorită conținutului de curcumină, Turmenicul este adesea asociat cu aceste beneficii:

 

1.Efect anti-inflamator

 

Inflamația este incredibil de importantă. Ea ajută corpul să lupte împotriva invadatorilor și are un rol în reparerea stricăciunilor. Fără inflamație, patogenii precum bacteriile ar putea cu ușurință să ne acapareze corpul și să ne ucidă. Deși inflamația acută (pe termen scurt) este benefică, poate deveni o problemă majoră când este cronică (pe termen lung) și dezvoltată necorespunzător pe țesuturile corpului.

 

Astăzi se consideră că inflamația cronică joacă un rol major în aproape toate bolile cronice tipice societății occidentale. Printre acestea se numără bolile de inimă, cancer, sindromul metabolic, Alzheimer și altele. (1)(2)(3) Prin urmare, orice poate ajuta în lupta contra inflamației este de o importanță deosebită în prevenirea și tratarea acestor boli.

 

Fără discuție, cel mai puternic aspect al curcuminei este abilitatea de a controla inflamația. Revista “Oncogene” a publicat rezultatul unui studiu care evalua câțiva compuși anti-inflamatori și a găsit că aspirina și ibuprofenul sunt cei mai puțin eficienți, pe când curcumina este printre cei mai eficienți compuși anti-inflamatori din lume.

 

Curcumina de fapt vizează mai mulți pași pe calea inflamatorie, la nivel molecular. Curcumina blochează NF-kB, o moleculă ce călătorește în nucleul celulelor și activează gene legate de inflamare. Se consideră că Nf-kB joacă un lor major în multe boli cronice. (4) (5 )

 

Această veste ar fi trebui să ajungă în toate casele din lume, având în vedere motivul pentru care a fost realizat studiul, și anume că inflamația este un risc ce poate duce la apriția multor boli, precum cancer, colită ulceroasă, artrită, colesterol ridicat și dureri cronice. Toate sunt rezultatul inflamației în corp.

 

2.Efect anti-oxidant

 

Deteriorarea oxidativă este considerată a fi unul dintre mecanismele din spatele îmbătrânirii și a multor boli. Radicalii liberi tind să reacționeze cu substanțe organice importante, precum acizii grași, proteinele sau chiar ADN-ul nostru. Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt așa de benefici, este că ei ne protejează corpul de radicalii liberi.

 

Curcumina este un antioxidant potent care poate nautraliza radicalii liberi datorită structurii sale chimice. (6) (7)  Dar curcumina mai și stimulează activitatea propriilor enzime antioxidante din organism (8) (9) (10)

 

În acest fel, curcumina oferă o dublă protecție împotriva radicalilor liberi. Îi blochează în mod direct, apoi stimulează propriul mecanism antioxidant al organismului.

 

De asemenea, efectul antioxidant al turmenicului pare a fi folositor pentru a opri afectarea ficatului de către toxine (11). Acest lucru poate fi o veste bună pentru oamenii care consumă medicamente puternice sau care suferă de alte afecțiuni ce le pot face rău ficatului pe termen lung.

 

3.Protejează sănătatea inimii și ajută la artritră

 

Bolile de inimă sunt cel mai are ucigaș din lume. (12). De multe decenii cercetătorii au tot studiat această problemă și se pare sunt boli extrem de complicate și că există mulți factori care contribuie la apariția lor.

 

Deoarece curcumina este cunoscută pentru puternicul său efect anti-inflamator și reducerea durerii, a fost realizat un studiu  pe 45 de pacienți cu artrită reumatoidă pentru a compara beneficiile curcuminei din turmenic față de medicamentul pentru artrită, Diclofenac sodic, care expunea oamenii riscului de a dezvolta un intestin permeabil sau boli de inimă.

 

Studiul a împărțit voluntarii în trei grupe: cei tratați doar cu curcumină, cei tratați doar cu diclofenac și alții cu o combinație dintre cele două.

 

“Grupul tratat cu curcumină arăta cel mai ridicat procent de îmbunătățire în toate scorurile (Scorul Activității Bolii) iar aceste scoruri au fost semnificativ mai bune decât ale pacienților din grupul tratat cu Diclofenac. Mai important, tratamentul cu curcumină s-a descoperit a fi sigur și nu a provocat nici un fel de efecte adverse. Studiul nostru oferă prima dovadă pentru siguranța și superioritatea tratamentului cu curcumină în pacienții cu artrită reumatoidă activă, și subliniează nevoia unor viitoare studii la scară mai mare pentru a valida aceste descoperiri.”

 

Publicat în 2012 în “Fitoterapie de cercetare”, rezultatele acestui studiu au încurajat mai mulți oameni să cerceteze și să evalueze efectele uimitoare ale curcuminei asupra oamenilor care suferă de diferite tipuri de artrită.

 

Probabil unul dintre efectele principale ale curcuminei, când vine vorba de bolile de inimă, este îmbunătățirea funcției endoteliului, care este mucoasa vaselor de sânge. Se știe că disfuncțiile endoteliului sunt un catalizator pentru bolile de inimă și implică inabilitatea endoteliului de a regla presiunea sanguină, de a opri formarea cheagurilor, etc. (13) .

 

4.Reglează nivelul colesterolului

 

Unul dintre motivele pentru care bolile de inimă sunt o problemă așa mare în lume este că oamenii dezvoltă pre-diabet (nivel ridicat al glicemiei) la o scară alarmantă.

 

Astfel, diabeticii și non-diabeticii deopotrivă suferă de o complicație comună numită stres oxidativ, care face stricăciuni în interiorul vaselor de sânge. Datorită acestei deteriorări a arterelor, colesterolul începe să se acumuleze pentru a pansa zonele afectate dinăuntrul vaselor de sânge.

 

În mod tradițional, medicamentele cu statină (precum Atrovastatin) oferite pentru astfel de probleme avariază rinichii și ficatul și cauzează un număr de efecte secundare mortale. Scad întradevăr colesterolul, dar niciodată nu i se adresează adevăratei cauze, care este stresul oxidativ cauzat de nivelul ridicat al zahărului din sânge și inflamație.

 

Din fericire, medicii încep să devină din ce în ce mai conștienți de efectele secundare periculoase ale acestor medicamente și încep să prescrie alternative naturale precum curcumina sau uleiul de pește.

 

Un studiu realizat de Drugs in R&D au descoperit că curcumina era la fel de eficientă, dacă nu chiar și mai eficientă, decât medicația diabeticilor la reducerea stresului oxidativ și a inflamației în tramanetul colesterolului ridicat.

 

Studiile de acest tip împing companiile farmaceutice să încerce să creeze o formă sintetică a curcuminei care, din păcate, nu va funcționa la fel de bine ca cea naturală.

 

5.Tratament împotriva cancerului

 

Cancerul este o boală îngrozitoare, caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.  Dintre toate diferitele teme pe care oamenii de știință le-au abordat cu privire la curcumină și la capacitatea sa de vindecare a bolilor, cancerul și diferitele sale variațiuni este una dintre cele mai riguros cercetate teme. În lumea autorităților globale precum Cancer Research UK scrie așa:

 

“Un număr de studii de laborator pe celule canceroase arată că curcumina are efecte anti-cancerigene. Ea pare capabilă să ucidă celulele canceroase și să prevină creșterea lor. Are cel mai bun efect asupra cancerului de sân, de stomac, de intestin și de piele.” (14)

 

Studiile arată cum curcumina poate reduce creșterea celulelor canceroase din laborator și inhibă creșterea celulelor tumeroase din animalele testate. (15).

 

De asemenea, există dovezi că curcumina ar putea preveni apariția cancerului, în special cel al sistemului digestie (precum cancerul de colon). Într-un studiu realizat pe 44 de bărbați cu leziuni în colon care câteodată pot deveni canceroase, 4 grame de curcumină pe zi timp de 30 de zile reduc numărul leziunilor cu până la 40%.

 

6.Efect anti-depresiv

 

Deși puține studii au fost realizate pe oameni, zeci de studii de cercetare au demonstrat că beneficiile turmenicului includ eficiența de corectare a simptomelor de depresie în animalele de laborator.

 

Pentru a discuta despre acest subiect, revista “Fitoterapie de cercetare” a publicat rezultatele unui studiu uimitor și inovativ din ultimul an. Studiul a luat 60 de voluntari diagnosticați cu tublurare depresivă majoră, precum depresie maniacală, și a împărțit grupul pentru a determina cum pacienții tratați cu curcimin reacționau față de cei tratațicu Prozac și o combinație dintre cele două.

 

Nu numai că s-a descoperit că toți pacienții tolerau curcumina bine, dar au descoperit că el este la fel de eficient ca și Prozacul în tratarea depresiei. Potrivit autorilor, “acest studiu oferă prima dovadă clinică ce confirmă că curcumina poate fi folosit drept o terapie eficientă și sigură pentru tratarea pacienților cu depresie moderată.”

 

7.Efect anti-coagulant

 

Turmenicul ar putea înlocui cu succes medicamente precum: Aspirina, Ibuprofen, Clopidrogel, Diclofenac, Naproxen și altele din aceeași categorie. Pentru oamenii care suferă de afecțiuni tratate cu aceste medicamente (spre exemplu tromboza venoasă sau ebolismul pulmonar), această abordare medicamentoasă nu este întotdeauna cea mai bună decizie. Supradoza de Ibufrofen este o problemă comună printre utilizatorii săi. (16) Pe lângă efectele secundale obișnuite precum sângerări excesive și hemoragie, riscurile asociate cu excesul de medicamente anticoagulente includ orice de la dureri de spate, la dureri de cap și până la dificultăți de respirație (17).

 

Pe lângă asta, de când au apărut studiile revoluționare de la mijlocul anilor 80, cercetătorii au sugerat că curcumina din turmenic ar fi o opțiune mai bună pentru cei care suferă de trombza venoasă. (18)

 

8.Ajută la ținerea sub control a diabetului

 

Pentru scăderea zahărului din sânge și inversarea rezistenței la insulină, fără discuție nu există un tratament natural mai bun decât includerea turmenicului în dieta ta.

 

În 2009, “Informații despre Biochimie și Cercetare Biofizică” au publicat un studiu din Universitatea Auburn care explora cum sumplimentarea cu turmenic poate ajuta la reversarea diabetului. Studiul ne relevă că curcumina din turmenic este literalmente de 400 de ori mai potentă decât Metformina (un medicament comun pentru diabet) în activarea enzimei AMPK (ce joacă un rol în homeostazia energiei celulare) care îmbunătățește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la inversarea diabetului de tip 2.

 

Pe lângă corectarea cauzelor diabetului, curcumina s-a demonstrat a fi de ajutor în inversarea multor probleme legate de rezistența la insulină și hiperglicemie. Spre exemplu, să discutăm despre neuropatie și retinopatie diabetică. Una dintre cele mai obișnuite complicații ale diabetului este avarierea vaselor de sânge, care poate cauza orbire. Un studiu  a descoperit că suplimentarea cu curcumină poate întârzia această complicație oribilă a diabetului datorită proprietăților anti-inflamatorii și antioxidante.

 

9.Bun tratament gastro-intestinal

 

Adesea, oamenii cu probleme stomacale și digestive devin intoleranți la intervențiile medicale deoarece flora stomacală este deja compromisă iar medicamentele pot literalmente să distrugă căptușeala mucoasă a stomacului.

 

O analiză în profunzime a tuturor studiilor care evaluează abilitatea curcuminei de a gestiona boala intestinului inflamator (boala Crohn și colita ulceroasă) arată că s-a descoperit că mulți pacienți puteau să nu-și mai ia corticosteroizii prescriși deoarece condiția lor se îmbunătățea drastic prin luarea de curcumină! (19)

 

Pentru mulți pacienți cu boala intestinului inflamator, corticosteroizii reduc durerea simtomelor, dar avariează tractul intestinal și cu timpul chiar agravează boala. (20)

 

Cu toate acestea, suplimentarea de curcumină nu a avut aceste efecte adverse și, datorită proprietăților anti-inflamatorii, chiar a ajutat la vindecarea intestinului și a susținul creșterea de bacterii benefice (probiotice).

 

10.Efect analgezic

 

Încă una dintre cele mai răspândite proprietăți recunoscute ale curcuminei printre comunitățile științifice este abilitatea de a gestiona durerea.

 

Dar în ultimul an, Jurnalul European de Farmacologie a publicat un studiu care a descoperit cum curcumina activează în mod natural sistemul opioid în șobolanii diabetici. În mod normal manipulat prin medicamente, acest proces natural servește drept răspunsul inerent al organismului de ușurare a durerii.

 

Nefiind limitat doar durerilor provocate de diabet, un studiu interesant publicat anul trecut oferă indici cu privire la paleta largă de tipuri de dureri care pot fi tratate de curcumină.  Spre exemplu, în cazul arsurilor severe: în mod obișnuit, victimile arse sunt tratate cu opioide periculoase și anti-inflamatoare nesteroidiene. Cu toate acestea, datorită beneficiilor sale anti-inflamatorii, Institutul de Cercetări Chirurgicale din  S.U.A. sugerează că curcumina ar trebui să fie folosită drept tratament pentru arsuri, în locul medicamentelor convenționale.

 

11.Îmbunătăește funcțiile creierului și scade riscul bolilor de creier

 

Pe vremuri, se credea că neuronii nu mai erau capabili să se dividă și să se multiplice după copilărie. Cu toate acestea, nu așa stau lucrurile. Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni, dar în anumite zone ale creierului se pot și multiplica.

 

Unul dintre responsabilii principali de acest proces este Factorul Neurotropic Derivat din Creier (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), care este un tip de hormon de crestere care funcționează în creier. (21) Multe boli comune ale creierului au fost corelate cu niveluri scăzute ale acestui hormon. Printre aceste boli se numără și Alzheimer. (22) (23)

 

În mod interesant, curcumina poate mări nivelul de BDNF din creier (24) (25). Făcând acest lucru, ar putea fi eficientă în încetinirea sau chiar vindecarea multor afecțiuni ale creierului și funcții scăzute ale creierului corelate cu îmbătrânirea. (26) . Există posibilitatea că ar putea îmbunătăți memoria și să te facă mai deștept. Are și logică, având în vedere efectele asupra nivelului de BDNF, dar acest lucru trebuie neapărat testat în studii controlate pe oameni. (27)

 

Efectele Secundare ale Turmenicului

 

Unii oameni au raportat reacții alergice la turmenic, în special după expunerea pe piele. Acestea se manifestă de obicei drept o iritație ușoară și senzație de mâncărime. Pe lângă asta, se pare că doze mari de turmenic pot cauza:

  • Greață
  • Diaree
  • Risc crescut de sângerare
  • Hipertensiune
  • Contracții hiperactive ale vezicii
  • Contracții uterine la femei însărcinate
  • Creșterea fluxului menstrual

Oamenii care iau anumite medicamente ar trebui să fie și ei atenți când folosesc turmenicul în hrana lor sau iau suplimente. Turmenicul ar putea interfera cu anti-coagulantele precum aspirina, clopidogrel sau warafină. Ar putea de asemenea interacționa și cu mendicamentele anti-inflamatorii non-steroidiene.

 

Introducerea Turmenicului În Dietă

Deci, cum consumăm turmenicul? Eu personal îl adaug cât de des pot în mâncare gătită, fiind și o mare fană a bucătăriei indiene.

Sau puteți face o poțiune magică de “Ceai de Turmenic”, amestecând o cană din lapltele vegetal preferat cu o lingură de miere sau îndulcitorul preferat și cu o linguriță de turmenic.

De asemenea, pentru tratarea diferitelor afecțiuni menționate ai sus, recomand să luați curcumină sub formă de suplimente. Potrivit unui studiu publicat în Planta Medica, consumul de turmenic în combinații cu piper negru, care conține piperină, îmbunătățește absorbția de turmenic în întreg organismul. Ei au adăugan 20mg de piperină la 2.000mg de turmenic, iar biodisponibilitatea turmenicului crește cu un procent de 154%!

 

surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318405.php

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

https://draxe.com/turmeric-benefits/