Câmpurile electromagnetice (sau EM pe scurt) sunt undele radio emise de toate electronicele și dispozitivele wireless precum telefoane mobile și calculatoare. Practic toate dispozitivele care se folosesc de electricitate au un câmp EM. Dispozitivele de uz casnic sunt considerate a face parte dintr-o categorie de frecvențe mai joase, pe când telefoanele, antenele și turnurile de telefonie și dispozitivele wireless fac parte dintr-o categorie de frecvențe mai înalte. Deoarece nu putem vedea sau simți aceste frecvențe, subiectul este foarte mult trecut cu vederea.

 

Undele electromagnetice generate de multe surse naturale și artificiale pot călători distanțe lungi și joacă un rol important în viața zilnică. Câmpurile electromagnetice din zona de radiofrecvență sunt utilizate în comunicații, radio și televiziune, rețele de telefonie mobile și sisteme wireless. Ca urmare a inovațiilor tehnologice, utilizarea câmpurilor electromagnetice crește treptat și astfel oamenii sunt expuși undelor electromagnetice la un nivel mult mai mare decât cel regăsit în natură.

 

Deși nimeni nu poate nega aspectele pozitive ale inovației tehnologice care ne fac viața mai ușoară, nu putem trece cu vederea componentele negative care afectează calitatea vieții noastre.

 

Care este problema cu EM?

 

Telefoanele mobile sunt pe piață de vreo 20 și au deveit mai populare în ultimii 10 ani, pe măsură ce a crescut cererea de electronice odată cu apariția noilor tehnologii și a schimbării comportamentului nostru social, creând o lume virtuală.  În prezent, sunt peste 5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile pe glob. Toată lumea este expusă unui amestec complex de câmpuri electrice și magnetice slabe, atât acasă cât și la locul de muncă, de la generarea și transportul energiei electrice, la aparatele casnice și echipamentele industriale, până la telecomunicații și radiofuziune.

 

În corpul uman există mici curenți electrici datorită reacțiilor chimice care apar ca parte a funcțiilor fizice normale, chiar și în absența câmpurilor electrice externe. Spre exemplu, nervii transmit semnale prin emiterea impulsurilor electrice. Cele mai multe reacții biochimice, de la digestive la activități cerebrale, merg împreună cu rearanjarea particulelor încărcate electric. Chiar și inima este activă din punct de vedere electric – o activitate pe care medicul o poate urmări cu ajutorul unei electrocardiograme.

 

Undele electromagnetice sunt produse de mișcarea particolelor încărcate electric. Aceste unde sunt numite și “radiație electromagnetică” deoarece radiază din particulele respective. Ele călătoresc prin aer și diferite substanțe și materiale conductibile. Undele electromagnetice de frecvență joasă sunt cunoscute denumirea de câmpuri electromagnetice, iar cele la o fracvență ridicată sunt numite radiație electromagnetică.

 

spectru_electromagnetic_

Radiația electromagnetică este generată de dispozitive precum: cuptorul cu microunde, telefoanele mobile și toate formele de comunicare wireless, precum și difuzarea radio și televizorul.

 

Câmpurile electromagnetice influențează corpul uman la fel cum o fac cu orice alt material alcătuit din particule încărcate. Când câmpurile electrice acționează asupra materialelor conductibile, ele influențează distribuția sarcinilor electrice pe suprafața lor. Ele fac curentul să curgă prin corp și în pământ. Potrivit unui cercetător de top citat în Reader’s Digest în 1980, specializat în studierea efectelor negative ale câmpurilor EM asupra energiei umane, în studiile sale din 1940 până în 1980, expunerea noastră zilnică la radiații EM în țările industrializate a crescut de 100 de milioane de ori. Oamenii sunt mai stresați ca în trecut pentru că pe vremuri nu existau câmpuri EM care să te inunde la o rată alarmant de mare.  Trăim într-o lume cu totul diferită față de bunicii nostril.

 

Câmpurile magnetice cu frecvență joasă induc curenți circulanți în corpul uman. Puterea acestor curenți depinde de intensitatea câmpului magnetic exterior. Dacă sunt suficient de mari, acești curenți pot provoca stimularea nervilor și a mușchilor sau pot afecta alte procese biologice.

 

Radiația Electromagnetică și Cancerul

 

Există multe studii care arată că folosirea mobilului ar putea chiar duce la dezvoltarea cancerului. S-au făcut multe studii care arată că acest lucru este mai predominant printre copii,  pentru care expunerea excesivă la EM poate cauza leucemie, printre alte lucruri. Cu toate astea, s-a dovedit a fi mai dificil să demonstrezi acest fapt deoarece majoritatea agenților care cauzează cancer se dezvoltă în cel puțin 10 ani.

 

Pofesor de pediatrie și dezvoltare umană dr. James E. Trosko și colegii să de la Universitatea Michigan au publicat în anul 2000 în “Perspective privind sănătatea mediului, Juralul Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului” (Environmental Health Perspectives, the Journal of the National Institute of Environmental Health Sciences) un studiu care arată că există un efect biologic ca urmare al energiei transmise de câmpuri EM de frecvență joasă asupra organismelor vii.

 

“Până acum, ponderea probelor teoretice și experimentale sugerează că EM-urile nu aveau abilitatea de a interacționa cu materialul genetic, deteriorându-l, astfel provocând mutații, ceea ce știm că poate duce la cancer” spune dr. Trosko.

 

Trosko și colegii săi au studiat efectul EM-urilor asupra celulelor leucemice de șoarece care aveau potențialul de a se maturiza în celule producătoare de hemoglobin după expunerea la un chimical. Hemoglobina este substanța necesară pentru a fixa oxigenul în sânge. Ei au descoperit că EM-urile de 60Hz și concentrațiile cuprinse între 0,05 și 10 CGS au interferat cu procesul de maturare indus chimic în celulele de șoarece și au permis celulelor să continue să prolifereze.

 

După 40 de zile de expunere, 35% din celulele tratate chimic și expuse la câmpuri EM arătau aceste efecte. Ceea ce Trosko și colegii săi au descoperit este că EM-urile nu cauzează neapărat tumorile, ci sunt un potential “promotor” al lor.

 

“Ideea întregului studiu a fost nu aceea de a vedea dacă câmpurile EM de frecvență joasă cauzează cancer, ci dacă schimbă expresia genelor. Concluzia este că am arătat existența unui efect biologic al EM-urilor conform măsurătorilor, prin modificarea expresiei genei producătoare de hemoglobină” spune Trosko.

 

Trosko a subliniat faptul că procesul de schimbare al unei celule de la una obișnuită și sănătoasă la una canceroasă este lung și complex, împlicând diferiți pași moleculari și biochimici, și că deși EM-urile nu sunt neapărat direct răspunzătoare pentru apariția cancerului, pot fi o parte din problemă.

 

EM și Glanda Pineală

 

Majoritatea oamenilor care lucrează în fața unui calculator ajung să fie sensibili la mediul lor deoarece glanda pineală este stresată cronic și nu doar din cauza expunerii la lumina albastră a calculatorului. Suntem expuși la radiații electromagnetice în fiecare moment alt vieții noastre. Singura perioadă în care nu suntem expuși la radiații EM este atunci când suntem undeva într-o zonă “sălbatică”, departe de civilizație. Eu personal mă simt cu totul altfel atunci când fac drumeții în natură. Când campez în natură dorm excelent și mă simt odihnită după mai puține ore de somn, mă simt mai echilibrată emoțional, am o claritate mentală mai mare. Sigur, natura are o parte din merit, având capacitatea uimitoare de a-ți “deconecta” mintea și fiind un vindecător extraordinar pentru cine știe să-i canalizeze energia. Dar atunci când intru înapoi în oraș, după doar câteva zile petrecute în natură, mă ia o durere de cap, și resimt toată energia apăsătoare a orașului ca o stare perpetuă de agitație și negativitate.

 

Parțile cele mai sensibile ale corpului la radiații EM sunt ochii și glanda pineală, sau hipofiza. Glanda pineală controlează toate nivelurile hormonale din organism. Unul dintre cei mai importanți hormoni este melatonina. Mulți oameni au multiple sensibilități la chimicale sau la boli de mediu, manifestându-se drept oboseală cronică și fibromialgie. Toate aceste lucruri au fost corelate strâns cu melatonina. Melatonina este legată de ciclul zi-noapte, de ciclul nostru de somn. Se eliberează noapte, când dormim în absența luminii. Când glanda pineală este stresată, nivelul de melatonină scade iar primul lucru care se întâmplă este apriția problemelor de somn. În plus, abilitatea sistemului imunitar de a ținti chimicale din corpul nostru și  de a le metaboliza afară scade din cauza lipsei de melatonină. Iar expunerea noastră la chimicalele din mediu crește pe zi ce trece, din păcate. Alt lucru pe care-l face melatonina este că ajută corpul să detecteze creșterile celulare anormale (precum celulele canceroase).

 

În documentarul “Rezonanță” (Resonance) se sublinează faptul că glanda pineală reacționează la frecvențele EM-urilor în același fel în care reacționează la microunde sau frecvențe de lumină. Când dormim, ochii nostri trimit un semnal către glanda pineală că este întuneric, pentru a începe să secrete melatonină. DAR, dacă sunteți lângă un telefon mobil când dormiți, ochii pot interpreta frecvențele înalte drept frecvențe de lumină, iar creierul nu va mai primi semnalul și prin urmare nu va mai produce melatonină. Melatonina este extrem de importantă pentru sănătatea noastră deoarece este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi. Deci dacă EM-urile cauzează formarea radicalilor liberi în corpul nostru, iar apoi îți mai și fac corpul incapabilcapabil să-i combată, avem deja o problemă.

 

Alt element cheie subliniat de documentarul menționat mai sus este cât de greu este de testat sănătatea unei persoane expusă la EM versus sănătatea unei persoane care nu este, deoarece practic toți oamenii sunt expuși acestor frecvențe. Filmul de asemenea intervieva oameni care făcuseră cancer cel mai probabil deoarece locuiau în vecinătatea turnurilor de telefonie mobilă.

 

Dispariția albinelor nu este nici ea un secret și este chiar logic că folosirea intensificată a telefonului mobil să fie un factor care a contribuit la acest “fenomen”. Iar acest lucru nu este deloc de ignorant, din moment ce majoritatea producției noastre de mâncare depinde de polenizarea albinelor. În China deja s-a trecut la polenizarea manuală a culturilor.

 

Ce putem face?

 

Există câteva opțiuni. Cea mai evidentă ar fi să încetați să mai folosiți telefonul mobil, dar știu că în zilele noastre așa ceva este aproape imposibil. Spun aproape pentru că, oricât de “incredibil” ar părea, am cunoscut oameni care nu dețin telefon mobil – fratele meu este unul dintre ei și chiar îl admir pentru această decizie. Dar vă puteți limita timpul petrecut pe un telefon mobil și puteți să nu-l țineți mereu în preajma voastră dacă nu-l folosiți. Cel mai important: scoateți-l din dormitor când dormiți! Vorbiți mai mult prin sms-uri sau pe speaker. Despre hands-free părerile sunt împărțite, unii spun că sunt o alternativă mai bună, pe când alții nu. În general când dau de informații contradictorii, prefer să aleg să evit produsul respectiv. De asemenea, am înțeles că nivelul cel mai ridicat de radiații este eliminat în timpul stabilirii unei conexiuni telefonice, sau atunci când “sună”: evitați ținerea telefonului aproape de ureche în special în acea parte.

 

Foarte important este să vă asigurați că nu locuiți undeva aprope de o antenă de telefonie. Pentru că ele sunt practic peste tot, este cam greu evitarea lor, dar ar fi cel mai bine să nu locuiți chiar dedesuptul său sau a liniilor de înală tensiune. Închideți ruterul wi-fi când dormiți, ba chiar puteți scoate toate electronicele din priză.

 

Există și ceva dispozitive care pot fi aplicate pe telefon pentru a contracara efectele telefoanelor, însă sinceră să fiu, nu le-am încercat și nu-mi permit să fac nici un fel de recomandare. Dacă doriți, puteți căuta online dispozitive de protecție electromagnetică pentru telefon și laptop și sigur găsiți ceva opțiuni.

 

În documentarea mea pentru acest articol, ajunsesem puțin descurajată deoarece nu reșeam să găsesc o metodă de protecție împotriva radiațiilor electromagnetice în care să am încredere. Am găsit multe produse care promit multe, dar știința din spatele acestora este puțin neclară sau nespecificată. Până când, universul a trimis informația spre mine :) Într-un fimluleț distribuit pe facebook de o prietenă am (re)găsit răspunsul: orgonul! Nu voi intra prea mult în detalii despre ce este un orgon, păstrez acest capitol pentru un alt articol. Pe scurt, dispozitivul orgonic este format din cristale de diferite tipuri, cu cu mix de rășină și pilitură de metal care absoarbe energia din jur și o convertește într-una pozitivă, benefică vieții.

 

Am achiziționat prima oară un pandantiv orgonic acum 3 ani și jumătate, mai mult din motive energetice. Uitasem complet de efectele sale de contracarare a radiațiilor electromagnetice!

 

Orgonul își face treaba la nivel eteric, mai degrabă decât la nivel electromagnetic. În loc să reducă radiația, orgonul funcționează deoarece energia orgonică haotică, dezechilibrată este un produs secundar al câmpurilor electice de frecvență joasă. Orgonita nu elimină radiația electromagnetică cu adevărat, ci dezorganizează acea energia orgonică dezechilibrată.

 

Cum să folosiți dispozitivele orgonice? Puteți alege să să purtați un pandantiv orgonic, pentru a fi tot timpul protejați. De asemenea, recomand plasarea de dispozitive orgonice lângă calculator (sub monitor sau pe laptop), înăuntru sau pe frigider, și lângă obiecte electrice (televizor, ruter wireless). Puteți alege să puneți și lângă prize.

 

surse:

www.collective-evolution.com/2013/01/06/electromagnetic-fields-and-how-they-affect-our-health/

www.intechopen.com/books/electromagnetic-waves/electromagnetic-waves-and-human-health

www.sciencedaily.com/releases/2000/10/001016073704.htm

www.consumerhealth.org/articles/display.cfm?ID=19990303201129

www.orgoniseyourself.com/orgonite-energy/orgonite-and-emf/#axzz4kXaxvYgD

www.soul-guidance.com/orgite/index.html