Menstruația: ceva ce fiecare femeie trebuie să îndure pe toată durata vieții ei. În medie, o femeie va avea ciclu odată pe lună, cam 5-7 zile, pentru 40 de ani din viața ei. Asta înseamnă între 2400 – 3360 de zile. În tot acest timp, ea va fi nevoită să folosească diferite produse pentru a se menține curată și împrospătată.

 

Iar industria tampoanelor și a absorbantelor, o piață de 718 milioane de dolari, profită de această nevoie. Și ca oricare altă industrie, singurul lor scop este profitul, și nicidecum sănătatea sau siguranța consumatorilor. De aceea produsele lor sunt fabricate în masă, puternic comercializate și fabricate ieftin din celofibră și plasticuri albite.

 

De ce nu vedem niciodată reclame pentru alternative mult mai sigure precum produsele din bumbac organic, tampoane lavabile reutilizabile sau cupe menstruale? Toate aceste opțiuni sunt mult mai economice și sunt de un million de ori mai sigure pentru tine și în special pentru mediu! Până acum 2 ani și ceva nici măcar nu știam că există produse alternative, darămite să mă gândesc la potențialele pericole implicate în folosirea produselor menstruale obișnuite.

 

 

Substanțele nocive din tampoane și absorbante

 

Grupul “Women’s Voices For the Earth” (Vocile Femeii pentru Pământ) au descoperit că o varietată largă de chimicale și pesticide contaminau bumbacul folosit în tampoane. Alex Scarton, directorul secției de “Știință și Cercetare” din cadrul grupului explică: “Țesutul vaginal este căptușit cu o membrană mucoasă permeabilă, care protejează corpul de bacterii, dar care poate cu ușurință absorbi sau poate fi iritată de alte chimicale”. Cu alte cuvinte, dacă sunt pesticide și chimicale în tampoanele pe care le folosim, puteți fi sigure că sunt absorbite de corpul nostru.

 

Aproape toate absorbantele sau tampoanele sunt făcute cu celofibră albită, bumbac tratat cu pesticide și plastic. Din moment ce vaginul absorbe substanțele, ducându-le direct în sânge, cât de sigure crezi că sunt toate aceste materiale care se află înăuntrul sau în vecinătatea sa? Ca să nu mai menționăm că toate aceste produse lasă în urmă fibre care pot cauza infecții urinare sau vaginale, precum și Sindromul Șocului Toxic.

 

Celofibra este o fibră făcută din celuloză. Deși celuloza însăși este o fibră naturală, transformarea sa în celofibră implică folosirea unor chimicale precum disulfură de carbon, acid sulfuric, clor și sodă caustică. Efectele secundare datorate expunerii la prea multă celofibră includ greață, vărsături, dureri în piept, dureri de cap, și multe altele. Celofibra nu se găsește doar în tampoane și absorbante, ci și în multe alte articole de vestimentație.

 

Tampoanele și absorbantele sunt albite folosind clor, ceea ce rezultă în producerea de dioxină, o chimicală corelată cu cancer la sân, endometrioză, suprimarea sistemului imunitar și diferite alte afecțiuni.

 

Ce alte opțiuni există?

 

Pentru mine, achiziția cupei menstruale mi-a schimbat complet viața. Este o cupă flexibilă din silicon pe care o introduci în vagin. În esență, această cupă captează tot sângele care-ți curge. Trebuie golită de cel mult odată la 12 ore, spălată, apoi reintrodusă. După încheierea ciclului, aceasta se fierbe în apă câteva minute pentru a se dezinfecta.

 

De asemenea, există și absorbante reutilizabile. Personal, nu le-am încercat dar știu că sunt făcute din bumbac și că sunt îmbrăcate într-un strat impermeabil.

 

Există și absorbante și chiar și tampoane făcute din bumbac organic, fără pesticizi.

 

Beneficiile Cupei Menstruale

 

S-ar putea să dureze câteva cicluri până te obișnuiești cu ea, dar odată ce o faci, îți vei dori să fi încercat mai devreme!

 

Personal, abia pe la al 2-lea ciclu am reușit să mă prind cum vine treaba. A trebuit să mă uit la mai multe filmulețe pe youtube care explică cum trebuie introduse corect, și recomand să faci același lucru. La primul ciclu chiar m-am enervat că nu reușeam să-l introduc cum trebuie și tot curgea. Acum, mărturisesc că încă mai folosesc  în prima zi absorbante (de bumbac, fără pesticide și alte substanțe dăunătoare) în special dacă sunt plecată de acasă. Dar de la a folosi aproximativ 14 absorbante la doar 1-2 pe pe lună, este o schimbare minunată. Plus că aceste absorbante sunt biodegradabile.

 

Ceea ce este foarte interesant la această cupă, spre deosebire de tampoanele obișnuite este că poți cuantifica cât sânge curge și, în funcție de asta, să faci o comparație. Astfel am putut să observ că după câteva luni de folosit cupa menstruală, cantitatea de lichid care curgea devenea din ce în ce mai puțină.  Nu numai asta, dar de la 7 zile de ciclu, dintre care 3 zile erau cu o curgere mai abundentă, am ajuns să am 6 zile de ciclu, cu 2 zile mai abundente. Aș putea spune că restul de 4 zile trec neobservate – de multe ori chiar uit că sunt la ciclu. Numeroase alte femei au raportat astfel de schimbări. Ele mai spun că datorită cupei, au și crampe mai reduse. Aici nu prea pot confirma. Nu am fost genul de fată care să sufăr foarte mult la ciclu: câteva ore de crampe în prima zi, iar apoi sunt ca nouă.

 

Dar când folosești cupa, efectiv uiți de ea. Atunci când foloseam tampoane, trebuia să mă duc la baie odată la 3-5 ore ca să mă reînprospătez. În special în zilele când curgea mai abundent, aveam mereu senzația că m-am pătat. În orice caz, era inconfortabil. Ajunsesem să port și tampoane și absorbante în primele zile, doar ca să nu curgă. Cu cupa menstruală, în ziele mai abundente o golesc cam odată la 5-6 ore, și în rest odată dimineața și odată seara.

 

Una dintre ezitările mele era: ce voi face dacă sunt afară și trebuie să-mi schimb cupa?  Până acum nu a fost o prea mare problemă, din moment ce întotdeauna am la mine șervețele pentru a curța rapid cupa (în lipsa unei chiuvete), urmând să o curăț acasă corespunzător.

 

Și nu trebuie să-mi fac griji că mă prinde ciclul nepregătită: cupele menstruale vin la pachet cu un săculeț care poate fi pus cu ușurință în geanta oriunde mergi.

 

Nu numai că vei economisi bani folosind o cupă menstruală, dar vei face o favoare imensă și mediului. Gândește-te: o femeie obișnuită folosește în jur de 17.000 de tampoane sau absorbante într-o viață, și dacă multiplici asta la 3.5 miliarde de femei în lume – înseamnă o grămadă de gunoi.

 

Nu doresc să fac reclamă vreunei firme, deja existând foarte multe din care poți alege, deci nu voi face nici o recomandare. Dar aș mai vrea să menționez că dacă cumperi o cupă și nu reușești să te “înțelegi” cu ea: nu te descuraja!  Poate pur și simplu nu ai găsit cupa potrivită nevoilor și formelor tale! Există diferite dimensiuni de cupe din care poți alege. Dacă prima cupă nu se potrivește, încearcă altă dimensiune!

 

surse:

www.mindbodygreen.com/0-23049/why-i-stopped-using-tampons-how-this-changed-my-life.html

www.collective-evolution.com/2013/01/13/still-using-tampons-or-pads-you-should-read-this/

www.foodrenegade.com/why-i-stopped-using-tampons-pads/

www.davidwolfe.com/tampons-serious-health-issue/