Ciocolata a fost mereu punctul meu sensibil. Pe vremuri obișnuiam să termin singurică o ciocolată întreagă dintr-o răsuflare. Asta se întâmpla aproape în fiecare zi.  Acum însă, consumul meu de dulciuri este mult mai chibzuit. Mănânc zilnic fructe, iar un răsfăț dulce vine de maxim 1-2 ori pe săptămână. Pentru că orice e în exces, chiar și dulciurile raw vegane făcute-n casă, nu prea ne face bine :)

 

De aceea atunci când mănânc ciocolată, pentru mine este o adevărată desfătare! Dar înainte de a începe să vă zic aceasta delicioasă rețetă, haideți să discutăm puțin despre untul de cacao.

 

Boabele de cacao sunt native din America Centrală și de Sud și au fost cultivate timp de secole în locuri precum Mezoamerica și Caraibe, pentru a face creme naturale și hidratante pentru piele. Untul de cacao  este grăsimea comestibilă obținută din boabele de cacao. Este solid la temperatura camerei și are o culoare galben pal, cu mirosul și gustul inconfundabil de cacao.

 

Untul de cacao are 100% grăsimi (dintre care mai mult de 60% sunt saturate). 28 de grame conțin 248 de calorii, adică aproximativ 43% din necesarul zilnic de grăsime recomandată unui adult obișnuit. De asemenea, 28 de grame conțin 7mcg sau 10% din necesarul zilnic de vitamina K!

 

Boabele de cacao sunt foarte bogate în antioxidanți deoarece conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți polifenolici și flavonoizi. O parte din acești antioxidați rămân în untul de cacao, ceea ce înseamnă că este benefic pentru îmbunătățirea imunității, scăderea inflamației în organism, și îmbunătățirea sănătății în general – deși este o grăsime saturată. 

 

INGREDIENTE

  • 175g Unt de Cacao
  • 75g de Migdale
  • 45g Făină Migdale
  • 4 Lg Miere, Agave sau orice îndulcitor doriți
  • 3Lg Cacao
  • 1 Păstaie de Vanilie
  • Un praf de sare

 

Secretul de a face ciocolată care nu se topește este să topim untul de cacao la sub 40 de grade. Facem acest lucru în bain-marie (punem într-un vas mai mare umplut cu apă, altul mai mic) și, folosind un termometru, ne asigurăm că lichidul nu ajunge la o temperatură peste 40. Acest proces va fi destul de lent dacă nu mărunțiți puțin untul înainte de-al pune în vas. Amestecați untul din când în când cu o spatula. Dacă temperatura apei scade sub 32 de grade, mai dați drumul a foc până ajunge undeva la 38-40.

 

Migdalele eu le-am pus la cuptor la 200 de grade pentu 8-10 minute pentru a se rumeni puțin. Dar pentru variant raw, puteți să le puneți și crude. Se mărunțesc cu un cuțit bucățele mai mici sau mai mari, în funcție de preferințe. Eu le-am mărunțit jumătate mai mari și jumătate mai mici, îi dă o textură foarte crocantă.

 

Untul de cacao topit se amestecă în blender cu făina de migdale, îndulcitorul, cacao, miezul din păstaia de vanilie un praf de sare.

 

Compoziția o puteți turna în orice vas doriți. Eu am optat pentru o caserolă mare pentru că am vrut să rememorez ciocolata de care abuzam cu așa plăcere în copilărie :). Amestecăm compoziția cu migdalele mărunțite și o punem la frigider pentru minim 2 ore.

 

Din caserola mea s-a desprins ciocolata practic singurică, mi-a căzut direct în brațe când am întors-o, apoi am rupt-o în bucăți cu mâna. Dacă este făcută cum trebuie, procesul acesta va fi destul de simplu.

 

Și iată…ciocolată de casă delicioasă! Mama și prietenul meu mi-au zis că-i cea mai bună ciocolată pe care au mâncat-o. Acum na…încercați și vedeți! 😀