Dalul este o mâncare care are la bază familia leguminoaselor (adică lintea, mazărea, fasolea etc.).   Această mâncare este specifică bucătăriilor din țări precum India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka și Bangladeș. Și pentru că aseară aveam chef să fac o călătorie în orient, am ales să pregătesc această mâncare hrănitoare :)

 

Comparativ cu alte tipuri de boabe, lintea roșie este relative ușor de preparat. Acest membru mic, dar mare din punct de vedere nutrițional, al familiei leguminoaselor este o foarte bună sursă de fibre care ajută la scăderea colesterolului. Nu numai asta, dar fibrele ajută la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge după o masă. Lintea este o sursă excelentă de minerale precum cupru, fosfor, mangan, fier, zinc, potasiu, complexul de vitamine B și proteine, toate aceastea cu 0 grăsime.

 

Conopida, eclipsată de fratele său verde, brocoli-ul, nu este nici ea cu nimic mai prejos ca acesta. Este la fel de bogată în fitonutrienți ca și cruciferoasele verzi. Este o sursă excelentă de vitamina C, K, acid folic și vitamina B6, o sursă bună de fibră, acizi grași omega-3, mangan și fosfor. De asemenea, este o sursă decentă de vitamine B1, B2 și B3, minerale precum potasiu și mangan și proteine.

 

INGREDIENTE (pt 2 porții)

  • ½ C Linte Roșie
  • 150g Conopidă
  • ½ Praz
  • o mână de Kale
  • Pătrunjel
  • 2 Căței de Usturoi
  • 1 Lg Ulei de Măsline
  • 1 + ½ lgț Ghimbir proaspăt, ras
  • 1 Frunză de Dafin
  • ½ lgț semințe Chimion
  • ½ lgț Turmenic
  • 1/3 lgț Paprika
  • ¼ lgț Chilli

 

Tăiem prazul, dăm ghimbirul la răzătoare. Eu am găsit niște turmenic proaspăt într-un magazin și l-am luat numaidecât. În mod normal, folosesc turmenic bio pudră, dar de data aceasta am folosit proaspăt, dat la răzătoare. Trebuie să recunosc că nu se compară gustul, este muuuult mai bun :) Conopida o taiem buchețele mai mici. Tocăm mărunt kale-ul și pătrunjelul.

 

Punem ulei în tigaie, lăsăm să se încingă puțin și adăugăm chimionul. Îl lăsăm puțin să sfârăie, apoi adăugăm praz și turmenic. Călim prazul până se înmoaie, apoi adăugăm ghimbir și usturoi. Mai călim 2 minute. Adăugăm conopida și mai călim câteva minute.

 

Adăugăm apoi aproximativ 1 cană și 2/3 de apă și punem lintea, paprika, chili-ul, frunza de dafin. După 15-20 de minute adăugăm kale-ul. Lăsăm totul să fiarbă până se duce apa sau până ajunge mâncarea la consistența dorită.

 

La sfârșit punem deasupra pătrunjel proaspăt.

 

Eu am servit această mâncare cu o garnitură de orez basmati, ca să fac o proteină completă :) (astfel obțineți toți amino acizii esențiali!)

 

Poftă bună! <3