Lucrez la rețeta asta de câteva luni. Prima oară când am făcut o pâine cu maia a fost în decembrie 2016. Prietenul meu îmi tot zicea de ceva timp că ar trebui să încerc să fac pâine cu maia fără gluten. Căutasem ceva informații mai de mult despre procesul de a face pâine cu maia și de fiecare data m-am descurajat. Rămăsesem cu impresia că este un proces complicat și laborious pe care trebuie să-l urmez. La un moment dat, după mai multe căutări am dat peste un blog care explica cum să fac o maia cu făină din orez. Numai că instrucțiunile spuneau să pun o foaie de varză în borcan împreună cu făina și apa ca să ajute la procesul de fermentare. A fost desigur un dezastru și a trebuit să arunc totul după 7 zile de nereușită.

 

În cele din urmă am ales să urmez instrucțiunile de preparare a unei maia obișnuite , dar cu făină de orez. În prezent maia a mea are 6 luni și se face din ce în ce mai voinică. Voi scrie în curând un articol și despre pașii necesari pentru a face o maia de la zero și cei pentru a o întreține.

 

Dar acum înapoi la rețetă! Am tot experimenta cu diferite combinații și cantități de făină până am ajuns la cea de acum, unele mai (ne)reușite ca altele. Sincer, mă împăcasem cu ideea că nu voi mai mânca pâine pufoasă odată ce renunț la gluten. Dar când am descoperit această pâine, vă puteți imagina ce încântată am fost! Deși niciodată textura unei pâini fără gluten nu se va apropia celei din făină de grâu, aceasta este cea mai apropiată variantă pe care am gustat-o până acum :)

 

INGREDIENTE

  • 190g Făină Orez
  • 190g Făină Mei
  • 85g Făină de In
  • 315g Maia din făină de orez
  • 240 ml Apă
  • 4 Lg Ulei de Măsline
  • 1 + ½ Lg Tărâțe de Psyllium
  • 1 + ½ lgț Sare
  • 1 lgț Rozmarin
  • 1 Ou de chia (1 Lg Chia + 5 Lg Apă) sau 1 Ou de In (1 Lg in dat la râșniță + 3 Lg Apă)

 

Se amestecă mai întâi ingredientele uscate: făina de orez, mei și in cu psylium, rozmarin dat la râșniță sau mărunțit și sare. Apoi se amestecă cu ingredientele umede: maia, apa, uleiul de măsline. Se frământă aluatul bine.

 

Se pune la crescut pt 12 ore la frigider. Dacă maia este făcută corespunzător, pâinea ar trebui să crească destul de mult.

 

Înainte de a pune pâine la cuptor (cam cu 1 oră) se pregătește oul de chia sau de in. Se pregătește cuptorul la 190 de grade. Se amestecă aluatul cu oul pregătit. Se pune în forma de pâine pregătită cu o hârtie de copt, pentru a o putea scoate cu ușurință. Se unge pâinea cu ulei, dar numai partea de sus, altfel va fi prea crocantă crusta și greu de tăiat. Se ține 20 de minute la 190 de grade, și încă 40 de minute la 170. Pâinea o să crească și cât este în cuptor.

 

Se servește după ce s-a răcit.

 

Valori Nutriționale 1 Pâine Întreagă (aprox. 615g)
Kilocalorii 2.481,6 Kcal
Proteine 67,1 g
Lipide 70,5 g
Carbohidrați 373,2 g
Fibre 66,1 g