O mâncare foarte ușor de gătit, condimentată și inspirată din bucătăria Indiană.

 

Quinoa era considerată sacră de civilizația mayașă, și este și astăzi apreciată drept o adevărată comoară nutritivă. Deși ea este considerată un cereal, de fapt este un pseudo-cereal. Cu alte cuvinte, este practic o sămânță care este preparată și consumată asemănător cu cerealele. Quinoa este fără gluten, bogată în proteine (12 g proteină la 100g )și una dintre puținele alimente vegetale care conțin toți cei 9 amino acizi esențiali. Este de asemenea bogată în fibre, magneziu, complexul de vitamine B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E și diferiți antioxidanți.

 

Mazărea face parte din familia leguminoaselor, fiind înrudită cu lintea, năutul și fasolea. Deoarece se cultivă de mii de ani, mazărea este recunoscută drept fiind una dintre primele culture cultivate de om. Se pare că era consumată sub formă uscată și că a devenit populară consumarea sa drept aliment proaspăt abia în secolul 16 în Europan, când au avut loc schimbări în tehnicile de cultivare. Mazărea este bogată în vitaminele K, B1, C, B6, B3, B2 și minerale precum mangan, cupru, fosfor, zinc, magneziu, fier și potasiu. Conțin și fibre și o cantiate decentă de proteine (5 grame la 100g).

 

INGREDIENTE (pentru 2 porții)

  • ½ C Quinoa
  • ¾ C Mazăre
  • 1 Ceapă
  • 2 Căței de Usturoi
  • 1 Lg Ulei de Cocos
  • 2 lgț Semințe Muștar
  • 2 lgț Zahăr de Cocos
  • 1 lgț Ghimbir Ras
  • ½ lgț Turmenic
  • ½ lgț Paprika
  • Chilli
  • Sare
  • Pătrunjel proaspăt pentru decor

 

Călim puțin în ulei de cocos semințele de muștar până încep să pocnească. Adăugăm ceapa și turmenicul și călim câteva minute. Adăugăm usturoiul și ghimbirul și călim până se înmoaie ceapa. Adăugăm mazărea, quinoa, aproximativ 3 căni de apă și condimentele.

După ce dă apa în clocot, dăm focul la minim și lăsăm la fiert 15-20 de minute, sau până se duce apa. Se servește cu pătrunjel proaspăt deasupra.

 

Poftă bună! <3