Dacă a venit vara, pentru mine a venit și sezonul de plecat din oraș și petrecut muuult timp cu cortul în natură.  Aceste batoane proteice cu nucă și banană sunt gustarea perfectă și rapidă când ești departe de casă! Nu numai că sunt pline de proteine, dar sunt făcut fără zahăr, făină, ulei sau alte bazaconii, și sunt fără gluten!

 

 Nucile nu degeaba seamănă cu un creier uman: potrivit cunoștințelor străvechi, acest lucru nu e o simplă coincidență. Având în vedere că unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului de nuci este abilitatea de a susține creierul,  ele sunt acum considerate de specialiști ca fiind o adevărată “hrană pentru creier”. Nucile pot ajuta la îmbunătățirea dispoziției, având în vedere că au cea mai mare cantitate de acizi grași omega 3 dintre toate tipurile de nuci (1) . Pe lângă lucrurile remarcabile pe care alimentele bogte în omega 3 le fac pentru mintea ta, nucile susțin și sănătatea inimii și luptă împotriva bolilor de inimă prin scăderea nivelului de trigliceride și reducând formațiunile periculoase de placă din artere.

 

Doar 28 de grame de nuci (aproximativ 14 jumătăți) au în jur de:

  • 187 Kilocalorii
  • 5 g Lipide
  • 4 g Proteine
  • 2 g Fibră
  • 4 g Carbohidrați
  • 4 mg Mangan (48% din DZR)
  • 4 mg Cupru (22% din DZR)
  • 45 mg Magneziu (11% din DZR)
  • 98 mg Fosfor (10% din DZR)
  • 2 mg Vitamina B6 (8% din DZR)
  • 7 mg Acid Folic(7% DZR)
  • 1% Tiamină (6% din DR)

 

Bananele sunt și ele foarte nutritive, cu beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și pierderea în greutate. Sunt unele dintre cele mai populare fructe, native din Asia de Sud-Est. Există numeroase tipuri de banane, cu diferite culori, mărimi și forme, dar (din păcate) un singur soi este comercializat. Eu personal consum din ce în ce mai puține bananae și când o fac încerc să-mi iau bio. Cumva corpul meu îmi spune că bananele care se găsesc în comerț nu sunt așa de bune. Majoritatea sunt stropite cu chimicale ca să se coacă pe vas (cum altfel să se coacă un produs cules crud?). Daaar, revenind!

 

O banana medie (aprox. 118g) are în jur de:

  • 105 Kilocalorii
  • 0,4 g Lipide
  • 3 g Proteină
  • 1 g Fibră
  • 27g Carbohidrați
  • 0,4 mg Vitamina B6 (22% din DZR)
  • 10,3 mg Vitamina C (17% din DZR)
  • 0,3 mg Mangan (16% din DZR)
  • 422 mg Potasiu (12% din DZR)
  • 31,9g Magneziu (8% din DZR)
  • 23,6 g Acid Folic (6% din DZR)

 

INGREDIENTE (pt. aprox. 10 batoane)

  • ½ cană Curmale (125g)
  • 2/3 cană Nuci (80g) + 50g Nuci mărunțite și adăugate la sfârșit
  • ½ cană Migdale (90g)
  • ½ cană Fulgi Ovăz (55g)
  • 1 Banană
  • 3 Lg Făină Cânepă (25g)
  • 2 Lg Făină Cocos (20g)
  • 1 Lg Ulei de Cocos
  • ½ Păstăi Vanilie

 

 

În mod normal nucile și migdalele ar trebui hidratate 8 ore minim pt o digestie cât mai ușoară. Dar astfel compoziția devine prea moale, așa că eu prefer să le hidratez maxim 2-3 ore în acest caz.

 

Se pun în robotul de bucătărie ingredientele (mai puțin cele 50 de grame de nucă mărunțită) și se amestecă până compoziția capătă consistența dorită. Eu în această situație am preferat să o fac mai fină. La sfârșit se adaugă nucile mărunțite și se amestecă cu mâinile sau o spatulă.

 

Compoziția se pune fie în forme de silicon, fie într-o caserolă de plastic și le tăiați după ce au stat la frigider. Eu am pus și deasupra niște nuci mărunțite. Se țin la rece 1-2 ore.

 

Valori Nutriționale Pt. 1 baton (60g) Pt. 2 batoane (120g) Pt. 3 batoane (180g)
Kilocalorii 222,55 Kcal 445,1 Kcal 667,65 Kcal
Proteine 6,33 g 12,66 g 18,99 g
Lipide 15,24 g 30,48 g 45,72 g
Carbohidrați 26,83 g 53,66 g 80,49 g
Fibre 5,3 g 10,6 g 15,9 g